Hoe je zelfgemaakte wasmachinezeep kunt maken zonder je leven ingewikkelder te maken

Alles over wassen

Zelf wasmiddel maken beschermt niet alleen het milieu en je gezondheid, maar ook je portemonnee. We leggen uit hoe je je eigen wasmiddel kunt maken van slechts een paar ingrediënten. Het is makkelijker dan je denkt.

Als je de etiketten van commerciële wasmiddelen bekijkt, vind je veel onbegrijpelijke termen. Dit zijn enzymen, optische witmakers, smaakstoffen en additieven waarvan er nogal wat schadelijk kunnen zijn voor de huid, het hormonale systeem en het milieu.

Bovendien zijn veel van deze producten verpakt in plastic, wat de impact op het milieu vergroot.

Daarom is het een goed idee om over te stappen op zelfgemaakt wasmiddel. Niet alleen weet je dan precies waar je je kleren mee wast, maar je bespaart aan het eind van het jaar ook een aanzienlijk bedrag. Zelf wasmiddel maken is eenvoudig, voordelig en milieuvriendelijk.

Zelfgemaakt vloeibaar wasmiddel voor de wasmachine

Om je eigen wasmiddel te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

Ingrediënten:

  • 40 g natuurlijke Marseille-zeep van goede kwaliteit (of een vergelijkbare zelfgemaakte Marseille-zeep).
  • 3 liter water
  • 4 eetlepels zuiveringszout
  • 4 eetlepels citroenzuur
  • 5 druppels 100% pure essentiële olie (bijvoorbeeld citroen, grapefruit, jasmijn of lavendel).
  • Lege containers (of glazen flessen) voor je zelfgemaakte wasmiddel.
  • 1 grote kom
  • Klopper
  • 1 keukenrasp
  • 1 pan voor kokend water of een waterkoker

Voorbereiding:

  1. Rasp de zeep fijn met een keukenrasp en meng goed met de baking soda in een kom. Giet er vervolgens een liter kokend water bij en roer het mengsel krachtig tot de zeep volledig is opgelost.
  2. Laat het zeepmengsel ongeveer een uurafkoelen; hierdoor ontstaat een puddingachtige massa.
  3. Je kunt het mengsel nu weer vloeibaar maken met een tweede liter kokend water. Het is belangrijk om flink te roeren tot de zeep weer volledig is opgelost.
  4. Ook nu moet je het vloeibare mengsel weer helemaal laten afkoelen tot het wat gel-achtiger wordt. In de laatste stap kun je de derde liter water toevoegen en opnieuw krachtig roeren.
  5. Tot slot hoef je alleen nog maar langzaam het citroenzuur toe te voegen aan je zelfgemaakte wasmiddel en, als je dat wilt, een paar druppels etherische olie.
  6. Laat het wasmiddel even zitten tot het een beetje is afgekoeld. Giet het tot slot in de lege bakjes. Je zelfgemaakte zeep is nu klaar voor gebruik voor de komende maanden.

Een kleine tip: afhankelijk van hoe vuil je kleding is, kun je één of twee dopjes zelfgemaakt wasmiddel per wasbeurt gebruiken.

Voor elk gebruik is het een goed idee om het mengsel even te schudden. Afhankelijk van de kamertemperatuur kunnen er kleine klontjes ontstaan die je kunt breken.

Tips en trucs

  • Citroenzuur en zuiveringszout kunnen samen reageren en veel schuim vormen. Als je dit wilt voorkomen, kun je het citroenzuur uit het recept weglaten en het apart toevoegen in elke wascyclus, hoewel het rommeliger is.
  • Als het mengsel steviger wordt, kun je het gemakkelijk in porties verdelen met een lepel. Als het wasmiddel daarentegen te vloeibaar blijkt te zijn geworden, moet je het goed schudden voor gebruik, zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn en het een hogere dichtheid heeft.
  • Als vervanging voor wasverzachter kun je een scheut azijn toevoegen in het betreffende vakje. Maak je geen zorgen over de azijngeur, want die vervaagt snel.
  • Het is ook belangrijk om het zelfgemaakte wasmiddel op een koele, droge plek te bewaren om de effectiviteit te behouden. Als je merkt dat het mengsel na verloop van tijd zijn consistentie verliest, roer het dan goed door of verwarm het een beetje om het weer te homogeniseren.
  • Je kunt experimenteren met verschillende essentiële oliën om de geur aan je voorkeur aan te passen.

Dit wasmiddel is niet alleen ideaal voor mensen die op zoek zijn naar duurzame alternatieven, maar ook voor mensen met een gevoelige huid, omdat het de agressieve chemicaliën van commerciële producten vermijdt. Vergeet niet dat je met een kleine inspanning bijdraagt aan een milieuvriendelijkere levensstijl en op de lange termijn aanzienlijk bespaart.

rubik

Hallo! Ik ben Rubik, ik schrijf nuttige artikelen en life hacks om het leven gemakkelijker en interessanter te maken. Lees verder en laat je inspireren!

Life Hack