Elke keer dat we koffie zetten, belanden miljoenen koffiedikjes als vergeten afval, waardoor hun enorme potentieel verloren gaat.
We hebben allemaal gehoord dat koffiedik kan worden gebruikt om thuis de afvoer te ontstoppen of om onze planten te bemesten en ze wat essentiële voedingsstoffen te geven. Maar de wetenschap is nog een stap verder gegaan en koffiedik, een alledaags afval dat in miljoenen huishoudens en bedrijven wordt gegenereerd, zou een belangrijke bron voor duurzaam bouwen kunnen worden.
Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit vaak weggegooide materiaal het potentieel heeft om de betonindustrie te transformeren, wat een belangrijke stap in de richting van een circulaire economie betekent. Onderzoekers van de RMIT University in Australië hebben een innovatieve methode ontwikkeld om koffiedik opnieuw te gebruiken via een proces dat pyrolyse wordt genoemd.
Volgens teamleider Dr. Rajeev Roychand zet het proces koffiedik om in biochar, een poreus, koolstofrijk materiaal dat een deel van het zand dat wordt gebruikt bij de productie van beton kan vervangen. Deze ontdekking vermindert niet alleen de hoeveelheid organisch afval op stortplaatsen, maar verbetert ook de sterkte van beton met 30%.
Duurzaam op twee manieren
De impact van deze techniek op het milieu gaat verder dan afvalbeheer. Elk jaar wordt er wereldwijd 10 miljard kilo gebruikte koffie gegenereerd, waarvan een groot deel op stortplaatsen terechtkomt, waar broeikasgassen zoals methaan vrijkomen. Hergebruik van dit materiaal helpt om deze uitstoot te verminderen en natuurlijke hulpbronnen zoals zand, waarvan de massale winning ernstige ecologische gevolgen heeft, te behouden.
Een revolutionair materiaal voor de bouw
Biochar verkregen door pyrolyse, waarbij organisch afval wordt verhit in afwezigheid van zuurstof, heeft unieke eigenschappen die de prestaties van beton aanzienlijk verbeteren. De poreuze structuur zorgt voor een betere cohesie van het mengsel en houdt water vast en geeft het geleidelijk weer af, wat een gelijkmatigere en duurzamere uitharding bevordert . Deze eigenschappen hebben de aandacht getrokken van gemeenten en infrastructuurbedrijven die dit materiaal willen opnemen in duurzame bouwprojecten.
Daarnaast onderzoekt het onderzoeksteam het gebruik van ander organisch afval, zoals hout en landbouwafval, om de toepassingen van biochar in de industrie uit te breiden. Dit initiatief versterkt het idee van een circulaire economie, waarin materialen worden hergebruikt in plaats van weggegooid, waardoor de impact op het milieu wordt geminimaliseerd.
Naar een duurzamere industrie
De productie van cement, een van de hoofdbestanddelen van beton, is verantwoordelijk voor een aanzienlijke ecologische voetafdruk door de winning van grondstoffen zoals zand. Volgens professor Jie Li, co-auteur van het onderzoek, zou een gedeeltelijke vervanging van zand door biochar de druk op rivier- en kustecosystemen kunnen verlichten, waardoor de negatieve effecten van zandwinning, waarbij wereldwijd jaarlijks 50 miljard ton wordt gewonnen, worden verminderd.
Hoewel het onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt, zijn de eerste resultaten veelbelovend. De onderzoekers zijn van plan om veldproeven uit te voeren om de levensvatbaarheid van dit materiaal op de lange termijn te beoordelen en strategieën te ontwikkelen voor de toepassing ervan in de bouwindustrie. Deze wetenschappelijke doorbraak is niet alleen gericht op een efficiënter gebruik van grondstoffen, maar biedt ook een tastbare oplossing voor het probleem van organisch afval.
Eerder hebben we geschreven over de voordelen van de vaatwasser en hoe deze je leven kan vergemakkelijken.
- Ook hebben we tips gegeven over drogen zonder een wasdroger, wat een milieuvriendelijke optie is.
- Daarnaast is het gebruik van zout op de bezem een handige truc om je huis schoon en fris te houden.
- Voor een aangename geur in je garderobe kun je citroenschil gebruiken.
Dit alles draagt bij aan een Natuurlijke garderobegeur, terwijl je ook vocht in toom houdt.