Muziek is nauw verbonden met emoties en heeft voordelen voor het geheugen. Wat de wetenschap erover te zeggen heeft.
Muziek kan van elke cultuur of land zijn en in elke taal, maar het is in staat om allerlei emoties op te wekken, van blij of verdrietig tot huilen of aanzetten tot dansen. En er is één stijl waar velen naar luisteren om te ontspannen en te slapen, maar ook om te studeren, omdat het heel nuttig zou zijn om je te concentreren: we hebben het over klassieke muziek.
Klassieke muziek heeft één kenmerk, en dat is dat het vaak alleen instrumentaal is. Het is algemeen bekend dat muziek met tekst de concentratie niet alleen niet verbetert, maar vaak zelfs verstoort. Het is mogelijk dat de neiging om klassieke melodieën op te zoeken komt doordat het niveau van interferentie nooit hetzelfde zal zijn, zegt de Spaanse neuropsychologe Laura Herrero, die eraan toevoegt dat deze muziek ook gewoon wordt gezocht omdat men gelooft dat het de aandacht bevordert.
Muziek en concentratie
De expert verduidelijkt dat het niet echt bewezen is dat muziek de aandacht en het geheugen bevordert, maar er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat bewust luisteren naar muziek voordat je aan een cognitieve taak begint dat wel doet, omdat het een activatieniveau genereert dat optimaal is voor het uitvoeren van een activiteit. “Er is veel variabiliteit, want er zijn mensen voor wie muziek interferentie opwekt en anderen voor wie het concentratie bevordert,” zei hij.
Manuel Arias, lid van de Spaanse Vereniging voor Neurologie (SEN), benadrukt op zijn beurt dat muziek een universele taal is, overal aanwezig en anders dan gesproken of geschreven, dus het heeft een andere verwerking van de hersenen en leidt tot een reorganisatie van neurale netwerken.
“Dus wat verbetert de aandacht, muziek bestuderen, naar muziek luisteren, een instrument bespelen? En wat voor soort muziek? Dat zijn vage vragen”, zegt de expert, die voor het antwoord verwijst naar specifieke gevallen: ”Het is bekend dat kinderen die op jonge leeftijd muziek beginnen te studeren bepaalde gebieden van de hersenen versterken, zoals de kleine hersenen.
Arias merkte ook op dat er mensen zijn die bijvoorbeeld een beroerte hebben gehad en een revalidatieprogramma krijgen aangeboden waarin ze een paar maanden naar muziek moeten luisteren. Dit verbetert hun stemming, wat heel belangrijk is voor andere aspecten zoals aandacht. De neuroloog verwijst ook naar het Mozart-effect, dat suggereert dat de muziek van deze componist eigenschappen heeft die bepaalde hersenfuncties verbeteren, maar hij zei dat dit onder andere afhangt van het soort muziek of de omstandigheden van de persoon die het waarneemt.
Muziek en cognitieve stoornissen
Muziek is ook een middel dat het begin van cognitieve achteruitgang vertraagt. “Het vertraagt, maar voorkomt het niet”, legt Herrero uit, terwijl Arias erop wijst dat muziek, gekoppeld aan emoties, ons terugbrengt naar het verleden en het ons gemakkelijker maakt om herinneringen op te halen. “Daarom worden oude liedjes gespeeld in de geheugenworkshops. Het stimuleert het geheugen, wat gekoppeld is aan belonende emotionele ervaringen,” zegt hij.
Op dit punt toonde een onderzoek van de Open Universiteit van Catalonië (UOC) aan dat het luisteren naar klassieke muziek op de achtergrond tijdens geheugenoefeningen het leerniveau bij mensen met lichte cognitieve stoornissen (MCI) niet verbetert of verslechtert.
Aan de andere kant bleek dat het luisteren naar meer activerende muziek een positief effect zou kunnen hebben op mensen die gewend zijn om muziek te gebruiken als emotionele regulator in hun dagelijks leven, een feit dat nieuwe hypotheses en onderzoeken mogelijk maakt.