Hoe je je geest kunt zuiveren van negatieve gedachten in minder dan twee seconden

Psychologie

Tachtig procent van de ideeën die in ons hoofd rondspoken zijn negatief. Je kunt ze in korte tijd uitbannen en voorkomen dat ze de overhand nemen.

Negatieve gedachten belagen onze hersenen elke dag en kunnen onze geest urenlang in cirkels laten ronddraaien, ons saboteren, ons gevoel van eigenwaarde ondermijnen en voorkomen dat we denken aan wat echt belangrijk is. Maar laat ze niet de overhand krijgen: iets doen om ze uit te bannen kan in slechts twee seconden.

Negatieve gedachten zullen onze geest altijd vertroebelen, dus we moeten ze nooit de overhand laten nemen. We zijn sterker dan we denken en met een paar eenvoudige technieken kunnen we ze onder controle houden, zegt Mallika Kalra, een Indiase klinisch psycholoog.

Volgens de universiteit van Harvard is 80 procent van de gedachten die het brein elke dag genereert negatief, terwijl tot 95 procent daarvan dezelfde gedachten zijn die het brein gisteren blokkeerden en, als ze ongecontroleerd blijven, dat morgen weer zullen doen, wat kan leiden tot een spiraal van negativiteit, felle zelfkritiek en hopeloosheid.

De Amerikaanse psycholoog Dr. Price Pritchett zegt dat het verminderen van negatieve gedachten een grotere invloed heeft op het welzijn dan het toevoegen van meer positieve gedachten, en als mensen geloven dat hun negatieve gedachten verband houden met de resultaten van hun leven, kunnen ze verbaasd zijn over hoeveel controle ze eigenlijk hebben.

Wat we kunnen doen om negatieve gedachten uit te bannen

Het is nuttig om te beoordelen of de gedachte nuttig kan zijn of ons het leven alleen maar moeilijker lijkt te maken. Kalra zei dat we ons moeten afvragen of de gedachte gebaseerd is op feiten of veronderstellingen en hoe weinig we er ook over willen nadenken, onze geest probeert ons misschien iets te vertellen.

Daarom is het volgens de psychologe nodig om negatief denken te heroverwegen en om te zetten in iets evenwichtigers. Ze raadt bijvoorbeeld aan om “Ik faal altijd” te vervangen door “Ik kan altijd van mijn fouten leren en me verbeteren”. Daarnaast kunnen we onze toevlucht nemen tot een aangename herinnering om deze te vervangen. Het belangrijkste is om niet langer stil te staan bij de gedachte en ons te richten op de volgende stap die we kunnen nemen om ons beter te voelen.

Om ze uit te bannen, stelt hij voor

  • Leer ze te identificeren. Hoewel het niet mogelijk is om de aard, positief of negatief, van een gedachte te kennen voordat ze zich ontwikkelt, tonen statistieken aan dat de kans het grootst is dat ze negatief is. Het eerste wat je dus moet doen, volgens Kalra, “is de gedachte herkennen en ze vangen zodra ze verschijnt. Bewustwording is de eerste stap. Als we een aantal dagen achter elkaar aan dezelfde gedachte denken, kan dat helpen om hem te herkennen en als dat eenmaal gebeurd is, is het aan ons om de leiding te nemen.
  • Verander het kanaal. Je moet deze gedachten verbannen naar het achterste gedeelte van je geest waar ze je niet storen en je moet heel snel handelen: de kans om dit te bereiken is slechts twee seconden en na twee seconden zullen deze gedachten integreren en het mentale proces overnemen. De truc is wat deskundigen in Cognitieve Gedragstherapie “channel-switching” noemen. Net zoals je met de afstandsbediening van de tv doet als het programma dat wordt uitgezonden saai is, is het hier hetzelfde: zodra je merkt dat de gedachte die in je opkomt negatief is, moet je deze vervangen door een positieve. Snel en zonder genade.
  • Laat ze niet de controle overnemen. Kortom, concludeert Alice O’Brien, een Amerikaanse psychotherapeute die gespecialiseerd is in cognitieve gedragstherapie, negatieve gedachten zijn automatisch en kunnen onze hersenen vullen voordat we er erg in hebben, maar we kunnen ze ook meenemen en onderzoeken, analyseren of wat ze zeggen waar is, of ze vriendelijk zijn en of we de situatie vanuit een ander perspectief kunnen zien. We hebben twee seconden om dit te doen voordat we het risico lopen dat het te laat is.
rubik

Hallo! Ik ben Rubik, ik schrijf nuttige artikelen en life hacks om het leven gemakkelijker en interessanter te maken. Lees verder en laat je inspireren!

Life Hack