Air friteuses zijn een van de best verkochte apparaten van de afgelopen twee jaar. In de afgelopen twee jaar was de luchtfriteuse het meest verkochte apparaat, met een verkoop van meer dan 1 ,5 miljoen vorig jaar. De mogelijkheid om zonder olie te koken betekent niet alleen een gezondere manier van koken, maar ook aanzienlijke economische besparingen. Deze apparaten, die meer lijken op een heteluchtoven, zijn eenvoudig te bedienen omdat ze verschillende programma’s hebben met temperatuur en tijden. Binnenin bevindt zich een bak waarin het voedsel wordt geplaatst.
Soms is het echter moeilijk om vet van gekookt voedsel te verwijderen. Om van de visachtige of gefrituurde geur en smaak af te komen, staan sociale netwerken vol met snelle en effectieve tips en trucs. Maria Fernandez, bekend op Instagram als @Maria_Nordichouse, adviseert om een vaatwastablet en 3/4 liter heet water in de pan te doen. Stel vervolgens een programma van 200° in gedurende 20 minuten. Op deze manier komt het vet er vanzelf af door gewoon af te spoelen met kraanwater. Een andere aanbeveling is om het vaatwastablet te vervangen door waspoeder.
Het risico van hoge temperaturen
De snelle populariteit van deze apparaten heeft ertoe geleid dat de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) afgelopen september heeft gewaarschuwd voor een mogelijk risico van verkeerd gebruik. Hoewel dit apparaat in werkelijkheid meer lijkt op een kleine oven, is het noodzakelijk om de maximale temperatuur die door het verwarmingselement wordt bereikt te controleren, vooral als er aardappelen of graanrijke voedingsmiddelen, zoals koekjes of cake, moeten worden gekookt.
Het OCU waarschuwt dat wanneer aardappelen en zetmeelrijke voedingsmiddelen (zoals granen) bij meer dan 195 °C worden gebakken, de vorming van acrylamide, een giftige en kankerverwekkende stof, wordt bevorderd. Het is daarom raadzaam om ervoor te zorgen dat de temperatuur van het verwarmingselement van de friteuse onder deze grens blijft voor dit soort voedsel.