Zelfgemaakte schoonmaaktrucs zijn niet genoeg om keukenwerkbladen te desinfecteren, waar gezondheidsbedreigende ziektekiemen welig tieren.
Het schoonmaken van keukengerei moet grondig en nauwgezet gebeuren, want elk slecht gewassen voorwerp kan leiden tot besmettingsvergiftiging. Wees vooral voorzichtig met snijplanken, waar rauw voedsel wordt gehanteerd en schadelijke en gevaarlijke bacteriën achterblijven.
De laatste tijd is er een wildgroei aan zelfgemaakte recepten voor huishoudelijke hygiëne, waarin natuurlijke producten worden aanbevolen. In een poging om te besparen op schoonmaakmiddelen vervangen ze schoonmaakmiddelen en zeep door azijn, citroen of zuiveringszout.
Hoewel deze elementen helpen om te ontvetten en vlekken te verwijderen, zijn ze niet altijd effectief. En als het op desinfecteren aankomt , zijn ze gewoon niet effectief.
Geen azijn, geen citroen: de snelle en effectieve manier om keukenwerkbladen volledig schoon te maken
Vladimir Sánchez heeft een graad in scheikunde, een master in synthese, katalyse en moleculair ontwerp en een PhD in anorganische scheikunde. Met de bijnaam “Remmende Vlad” geeft hij advies op de netwerken over chemie en deelt hij merkwaardige en grappige feiten over dit onderwerp.
De aanbevelingen van een expert voor het schoonmaken van keukenbladen
Toen hem werd gevraagd naar het schoonmaken van keukenbladen, legde hij botweg uit dat thuissystemen niet effectief zijn en onherstelbare schade aan onze gezondheid kunnen toebrengen.
“Een video waarin ze een ontsmettingsmiddel uitvinden, blijkbaar een mengsel van azijn en citroen, zeep, zout en warm water”, wijst de chemicus op zijn Instagram-account, waar hij vaak stedelijke mythes over het nut van bepaalde huismiddeltjes onderuit haalt. “Nou, hier is de apotheker bij uitstek om de zaken recht te zetten. Ten eerste hebben citroen noch azijn een ontsmettende werking”, anticipeert hij .
En voor de duidelijkheid: “Een ontsmettingsmiddel is een stof die in staat is om micro-organismen te doden, en in zowel de zure omstandigheden van azijn als citroen kunnen bacteriën daadwerkelijk overleven in dat mengsel.
Wat te gebruiken om keukenwerkbladen te desinfecteren
Hij vertelt verder dat het belangrijk is om af te wassen met afwasmiddel, omdat dit de snijplanken schoon en vuilvrij houdt. Maar hij voegt eraan toe: “Toch moet je om die plank te desinfecteren specifieke producten voor dat doel gebruiken, zoals bleekmiddel, chloor of andere specifieke ontsmettingsmiddelen”, raadt hij aan, waarbij hij andere namen voor bleekmiddel noemt.